Omskärelse

Det var förfärligt att höra Bengt Westerberg argumentera i Studio ett för förbud mot manlig omskärelse. Förfärligt. Det är samma ohöljda ovanifrånperspektiv som när franska liberaler och socialister argumenterar för slöjförbud.

Jag antar att han i konsekvensens namn även vill förbjuda barndop. Men i en tid av kulturell lomhördhet inför religion tror väl de flesta att dop är en sekulär ceremoni i kyrklig miljö utan djupare konsekvenser för den döpta. Men den enda egentliga skillnaden är ju att dopet inte lämnar spår på kroppen. Det är annars samma rit som placerar ett barn i en historisk gemenskap av troende, församlingen, och lägger det i guds famn.

Mina förföräldrar tillhörde väckelserörelsen. I den stred många för rätten att slippa barndop. De ansåg att den vuxna skulle besluta om sitt dop och sin frälsning. Men det fanns en skillnad. Frikyrkornas folk ville inte förbjuda barndop. De ville inte inskränka någons rättighet. De ville vidga den, så att de också kunde göra som de ansåg vara rätt.

Hur skulle jag göra om jag var av judisk familj och fick söner? Jag vet inte. Men efter att ha följt debatten skulle jag nog bestämt valt omskärelse, som påminnelse om en historia av  förföljelse och inbördes solidaritet mina barn erfarenhetsmässigt aldrig skulle kunna fly från – omskurna eller inte. Om omskärelse av pojkar förbjöds skulle jag utan minsta tvivel, som ren protest, åka utomlands för att göra det. Och jag skulle ta med Voltaires Om toleransen i väskan, där han försvarar en religiös minoritets rätt att få leva i fred i majoritetssamhället.

Jag hade haft helt annan respekt för protesterna om de letts av judiska och muslimska män som plågas av att vara omskurna. Då hade det varit en helt annan sak. Men nu är det en klick rädda ideologer som vill likrikta människor efter sekulär modell. 

Nyligen läste jag att WHO propagerar att fler ska bli omskurna, oavsett religion eller inte religion, eftersom det drastiskt minskar risken att smittas av HIV. Det sammanföll med att uppropet mot manlig omskärelse publicerades i den svenska provinsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s