Tingsten + Sontag

I nya Arena har jag en artikel om kulturradikalismen och Herbert Tingsten. Det är inget utdrag ur min kommande bok, men kan säkert ge en uppfattning om hur jag ser på den där trinda mannen med pipig röst och fluga. Läs här.

Boken skickades till tryckeriet i måndags. Jag brukar inte vara orolig för recensioner. Men den här gången är jag skitnervös. Jag kommer angripas för att vara okritisk, osjälvständig och för att inte ha fattat nånting.

Jag läser Susan Sontags dagböcker. Det är som en samling härligt osammanhängande post-it-lappar. Eller som att läsa en lång diktsamling av språklig utspriddhet.

Den 20/8 1964: "Words have their own firmness. The word on the page may not reveal (may conceal) the flabbiness of the mind that conceived it. > All thoughts are upgrades — get more clarity, definition, authority, by being in print — that is detached from the person who thinks them."

Jag känner igen mig. Det är väl fångat.

Sontag påminner f.ö. i vissa avseenden om Tingsten. Samma ångest, skuldkänslor och problem med sexlivet. Ja, det senare sade Tingsten aldrig något om, men det är nog ganska uppenbart. Tingsten ver beroende av dagliga dry martinis. Sontag var beroende av ett slags amfetamin, dagligt piller. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.