IS + S + Taikon

Senaste numret av Middle East Report var ett blekt tema om iS. Ovanligt blekt för att MER. Men även om den långa genomarbetade ledaren om IS bakgrund och nuläge inte säger så mycket nytt så tillhör den kategorin nyttiga texter för allmän tillnyktring, en sådan man sparar för att använda. Jag delar synsättet att man måste betrakta IS som en stat, eller åtminstone mitt i en övergång från revolutionär rörelse till statsprojekt. IS är t ex till största delen självförsörjande genom skatter, avgifter, oljeproduktion, utpressning och smuggling. I ledaren påminner MER om bakgrunden till IS gangsterekonomi. Där förs också ett intressant resonemang om att extremt våld och brutala utrensningar ofta tillgrips just när en stat konsoliderar sig — det har skett förr och upprepas nu.Läs här.

Men jag tror inte man kan förklara terrordåden i Paris på det viset. Jag delar samma förklaring som Barack Obama: att det var en provokation för att locka fram en euroamerikansk markinvasion i Syrien. IS vill ha krig mot rätt fiende. Hur hjältemodigt är det att varje dag terrorisera andra arabiska sunnimuslimer? Det skulle betyda att IS ändå vill fortsätta vara en revolutionsrörelse, inte ett statsbygge. Eller att de fortfarande vacklar fram och tillbaka.

I samma nummer finns också en läsvärd intervju med Yifat Susskind chef för kvinnorättsorganisationen MADRE om arbetet i Irak, i skuggan av IS, med att skapa skyddat boende för misshandlade och våldtagna kvinnor samt förföljda hbtq-personer. Den är lång och upplysande. 

Det har skrivits en del underhållande artiklar om S-krisen. Jag tänker i första hand på Åsa Linderborgs omtalade bokröjning. Men i går läste jag en mer eftertänksam och viktig och träffsäker text. Det är väl symptomatiskt att den skrivits av en liberal, Per T Ohlsson i Sydsvenskan. Den bör läsas som utgångspunkt för fortsatt diskussion.

I dag skriver jag om nyutgåvan av Katarina Taikons "Zigenerska" i Expressen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.