Är vi framme snart?

Är vi framme snart. Per Wirtén
Är vi framme snart? — Drömmen om Europas förenta stater.
”Jag skulle åka tåg genom ett EU som varje morgon vaknade med en stark vilja att visa handlingskraft, men senare på kvällen somnade i rådlöshet.”Jag åkte tåg under tre veckor från EU:s fattigaste del runt den bulgaiska staden Vidin, till den rikaste som är Londons finanskvarter. Jag valde sträckan eftsrom jag anser att just ojämlikheten är en ödesfråga för EU. Det jag såg var en union som genom de senaste årens stora kriser samtidigt slitits isär och bundits samman. Framtiden är oförutsägbar och osäker. Ingen vet vad som kan hända. Om den nya högernationalismen vinner mer mark kommer Europatanken svepas undan och EU åternationaliseras.
Men boken är även en annan resa: in i biblioteken och ner i historien. Jag upptäckte att EU inte är ett självgående maskineri. Dess framväxt har varit helt beroende av kämpande, övertygade och passionerade människor. Av de Jacques Delors kallar ”europeiska militanter”. EU har alltid varit i kris. Politisk strid är dess nornaltillstånd.
Bokens huvudpoäng är demokratin. EU har ingen framtid om den inte demokratiseras. Det blir inget ”socialt Europa” utan en ordentlig federalt ordnad demokrati. Den är en hård kritik av EU:s politik och ett passionerat försvar av Europatankens idé om ett Europas förenta stater.

”Modigt, inkännande och personligt söker han svar på några av vår regions och vår tids viktigaste frågor: Vad är EU i dag? Varför blev det så — och vad kan vi göra åt det?” Elisabeth Åsbrink i Expressen.
”Per Wirtén är också en av få som kan skriva poetiskt om politik.” Kristian Ekenberg, Sundsvalls Tidning.
”Per Wirténs bok om Europas framtid är ödestyngd. Det här är på allvar. Han är inte naiv, men framhärdar i hopp.” Ulrika Knutsson, SR Kulturnytt.

Man kan köpa boken direkt från mig för 150 kr + porto. Skicka ett mejl till per@perwirten.se. Säg till om du vill att jag ska signera den.