Kosmopolitik nu!

kosmo_hi_resKosmopolitik nu! (Tankekraft förlag, 2009)
Kosmopolitik nu! är en samling nyskrivna och äldre texter där jag försöker undersöka vad det kosmopolitiska kan innebära. Ett nytt intresset för det här gamla begreppet har växte fram som motreaktion på det så kallade Kriget mot terrorismen.

Här finns reportage om de kinesiska musselplockare som drunknade under sitt arbete vid Englands västkust, om människosmugglingen över Öresundsbron och artiklar om det amerikanska imperiets sönderfall.

Jag försöker diskutera viktiga frågor som huruvida demokratin kan exporteras och varför den fortfarande sitter inlåst inom nationalstatens gränser. Idén om det kosmopolitiska pekar fram mot slutsatsen att EU behöver federalism och att det mångkulturella behöver omformuleras.

Gunnar Bergdahl i Sydsvenskan: ”Det är som att läsa en politisk dagbok över skeenden och händelser där nya analyser, nya tankar ger bränsle åt ett oavbrutet pågående politiskt samtal.”

Aron Lund i Expressen: ”Det är om detta tysta historiska jordskred, dess möjligheter och risker, som Wirtén skriver som skarpast, säger något nytt och konkretiserar sin kosmopolitik i två frågor: Vilken är relationen mellan gränsernas upplösning och demokratin? Vilken borde den vara?”

Du kan beställa boken direkt från mig för 120 kronor plus porto. Skicka ett mail genom att klicka här så skickar jag bok och inbetalningskort.