Europa, ständigt detta Europa

WägnerbokenEuropa, ständigt detta Europa — Elin Wägners förlorade kärlek.

Under fyra år på 1920-talet reste Elin Wägner i Europa och hamnade mitt i en av dåtidens mest infekterade konflikter, den mellan Frankrike och Tyskland i Rhenlandet och Ruhrområdet. Europas framtid stod på såel. I Mannheim träffade hon en tysk nationalist som blev hennes kanske enda lyckliga kärlekshistoria. Hon var pacifist; han drogs med tiden in i våldsamma attentat. Under sina resor tog Elin Wägner språnget från att vara en av Sveriges mest kända journalister och författare till att också bli en betydelsefull intellektuell. Hon undersökte internationalismens, fredspolitikens och feminismens innebörder — och hon tog ställning för ett Europas förenta stater.

I februari 1921 var Elin Wägner en medelålders kvinna som tog tåget till äventyren, politiken och kärleken. Hon fann alltsammans. Men sedan gick det mesta förlorat. Det här en bok om Elin Wägner och hennes brottning med feminismens uppdrag, internationalismens former och fredsaktivismens nederlag.

”Allt detta skriver Wirtén lysande om. Åh vad jag önskar att fler författare kunde skriva med den blandningen av monumental bildning och lätthet som är Wirténs signum. I Storbritannien brukar man kalla stilen för ”witty”. Dessutom är han en lysande historieberättare.” Rasmus Landström i ETC.

”Förhållandet mellan Elin Wägner och August Ritter von Eberlein är som hämtat ur någon thriller signerad John Le Carré.” Mattias Hagberg i Göteborgs–Posten.

”Det ger boken en märklig nerv och har moraliska implikationer för läsaren. Wirtén verkar vilja påminna oss om att vi alla, ständigt, är med och formar historien.” Mikaela Blomqvist i Expressen.

Du kan beställa boken direkt från författare för 150 kr + porto. Skicka ett mail till per@perwirten.se och säg till om du vill ha den signerad.