Mitt hemland – ett utanförskapsområde

9789100191177

Mitt hemland – ett utanförskapsområde (Albert Bonniers förlag)

Svenskarna är de motvilliga européerna. Med hjälp av politiska debattböcker, filmer och romaner undersöker Per Wirtén sitt hemlands besvärliga förhållande till Europasamarbetet. Varför blev den svenska regeringen överrumplad av de första stora Europapolitiska kongresserna efter andra världskriget och även av Romfördraget? Wirtén följer sedan spåren genom Erlanders Metalltal, det rödgröna motståndet mot Palmes försök att närma sig EEC direkt efter ha blivit statsminister, det högerpolitiska upproret tio år senare samt genom filmer som ”Sällskapsresan” och ”Äppelkriget”. Sverige blev landet som alltid vet bäst. Hur gör man när man vill bli erkända som riktiga européer, men slippa vara med på riktigt? Det kanske slutar med att Sverige lämnar EU. Coronapandemin ställde frågan i blixtbelysning. ”Mitt hemland – ett utanförskapsområde” är en essä på 160 sidor och den avslutande av tre böcker om Europafrågan.

”Det är en briljant bok, en lika engagerad som elegant syntes av genrer och stilarter; både analytisk och poetisk, både sökande och polemisk.”

Per Svensson i Expressen.

”Per Wirtén skriver engagerat och bra, och hans beska iaktagelser om det svenska EU-tvivlet är ofta träffsäkra. [ … ] Något i hans optimism är ändå förvånansvärt smittsamt – kanske just för att tidens politiska debatt i övrigt känns så skräckslaget inåtvänd och tom på idéer.”

Lars Linder i Dagens Nyheter.

”Per Wirtén är en udda fågel i den svenska debatten. Han är nämligen något så ovanligt som en vänstersinnad Europafederalist.”

Göran von Sydow i Sydsvenskan.

Du kan beställa boken genom att skicka ett mail till per@perwirten.se. Den kostar då 150 kr + porto. Säg till om du vill ha den signerad.