Herbert Tingstens sista dagar

9789100131951Herbert Tingstens sista dagar — Berättelsen om ett liv. (Bonniers 2013).
Herbert Tingsten levde under det farliga 1900-talet. Under sin första resa i Europa såg han de lemlästade från första världskriget. han tvingades ta ställning till fascism, nazism, kommunism och apartheid.
Under sina år på Dagens nyheter blev han samhällsdebattens demonregissör. Motståndarna skulle besegras, lögnerna avslöjas och friheten försvaras. Men när det åskade blev han så rädd att han kröp in under trädgårdsmöblerna och grät.
Herbert Tingsten blev så dominant och hans konflikter med gamla vänner så vassa och spektakulära att eftervärlden antingen begravde honom i tystnad eller förvandlade honom till helgon. Vem var han egentligen?
Han passar inte in i några enkla mallar. han var en kulturradikal i dagligt krig med sig själv. ”Det är för djävligt att dö men också för djävligt att leva”, blev hans egen slutsats.
Det här är berättelsen om hans liv.
”Man måste vara bra tjockhudad för att inte bli svedd av de lågor som slickar läsaren. Berättelsen för oss nära utan att bli otillbörligt närgången. Av och till funderar jag rentav på om inte Tingstens eld var den näst största i Sverige.” (Tomas Forser i Ord & Bild).”En bok av det där sällsynta slaget som man avsiktligt drygar ut läsningen av, för att den inte ska ta slut för fort.” (Mats Rosin i Folkbladet).”Om denne man, publicisten vi aldrig kommer undan, har Per Wirtén skrivit en modig bok. Den är modig därför att ingen hittills har vågar närma sig Tingsten med en sådan personlig och ideologisk öppenhet.” (Per T Ohlsson i Expressen).

”Det är inte så ofta som jag läser så här medryckande fackböcker. Wirtén är sedan några böcker tillbaka en riktig virtuos till författare.” (Rasmus Landström i Arbetarbladet).

Du kan beställa boken direkt från mig. Den kostar då 150 kr + porto. Skicka ett mejl till per@perwirten.se och säg till om du vill att jag ska signera den.