Där jag kommer från

9789100133085Där jag kommer från – Kriget mot förorten
Det här är boken om förorterna, om min hembygd, om staden som inte tillmäts något värde. Jag har gjort en vandring från Kungens kurva/Skärholmen genom Stockholms södra förorter in till Gullmarsplan där jag tittar in mot Södermalm och gammelstaden. Jag har haft med mig två frågor: Varför ser det ut som det gör där jag kommer från? och Varför detta massiva förakt för förorten?

Många som läst säger att det är en kärleksförklaring till förorten. Men det är också en utgrävning av det nya utspridda stadslandskapets idéhistoria och politiska historia. Min slutsats är att det inte finns några förorter. Vi måste börja betrakta hela detta vidsträckta urbana landskap som en samlad, men annorlunda, stad. Villaområdena i Stuvsta, miljonstaden i Flemingsberg och tunnelbanestaden längs linje 19 är lika mycket storstad som Sergels torg. Staden måste vändas ut och in. Den måste återupptäckas och beskrivas på nytt.

Göran Greider i Expressen (21/9 2010): ”Här skriver Wirtén förorterna som ingen riktigt gjort förut […] När han på slutet av sin vandring når Årsta hälsar jag honom som en Che Guevara. […] Han har funnit sitt ämne och skrivandet förlossas med ett bang.”

Peter Grönborg i Borås Tidning (21/9, 2010): ”Där jag kommer från har alla förutsättningar att bli en klassiker, en nödvändig bok för den som vill anlita ett initierat och klarsynt perspektiv på en viktig del av svensk nutidshistoria.”

Ulrika Stahre i Aftonbladet (21/9 2010): ”Här får jag min egen attityd uppkörd i halsen, inte minst när det handlar om innerstadens envisa normskapande.”

Boken kom i två olika upplagor. Först en inbunden och sedan som storpocket. Den senare hade ett nyskrivet efterord. Boken är slutsåld, men finns som e-bok (och på bibliotek eller antikvariat).