The Crazy Swede

crazy-swedeThe Crazy Swede, en sann historia (Norstedts, 2007) 

Jag har skrivit historien om Anders Svedlund. En man med kopplingar till min släkt, som jag träffade som barn och sedan levt vidare i familjen som en legend. 1971 rodde han ensam över Indiska oceanen. Några år senare också över Stilla havet. Han var en märklig och på många vis tragisk gestalt, föräldralös sedan tio års ålder och alltid på drift.

När jag började arbeta med hans historia trängde sig en gammal bild fram: den ensamme mannen på den öde ön. Anders ö var roddbåten. Varför har den här gestalten på ön haft så starkt grepp över generationer av européer? Vad är det som fått tusentals män att ge sig ut äventyr i jakt på det äkta och oförstörda?

”The Crazy Swede” är berättelsen om Anders, men också om all dessa äventyrare från Robinson Crusoe till Thor Heyerdahl. Det är berättelsen om hur den moderna individen träder fram på scenen – och nu bleknar bort.

Fredrik Sjöberg i Svenska Dagbladet: ”Bokens sista slutackord är magnifikt i sin enkelhet och poetiska lyskraft. En fjäril. Tårar.”

Niklas Ekdal i Expressen: ”En underbar essä [ … ] Wirtén låter det mesta bli kvar som isberg under ytan.”

Mats Arvidsson i SR Kulturnytt: ”Att läsa boken är som att föra ett fritt och opretentiöst samtal [ … ] Jag är glad att någon äntligen berättat hans historia.”

Fem radioapparater i Magasin 4, SR P4: ”Helt enkelt suverän läsning.”

”The Crazy Swede” är slutsåld.