Om

Per Wirtén är författare och frilansskribent. Hans senaste bok var ”Är vi framme snart?” som nominerades till Augustpriset 2017. I boken gör han en tre veckor lång tågresa från EU:s fattigaste del till den rikaste. Den är en kritik av hur europeisk politik och EU fungerar i dag, men utifrån ett passionerat försvar av idén om ett politiskt och demokratiskt förenat Europa: en valuta, en marknad, en demokrati.

Sedan en tid skriver han på en bok om fyra år i Elin Wägners liv. Den är planerad att komma ut 2020.

Per Wirtén är född 1958. Han började skriva rockkritik i Stockholms Tidningen. Arbetade på rocktidningen Schlager 1983-85. Sa upp sig och började frilansa, i första hand med berättande reportage och kulturjournalistik, för bland annat Arbetaren, Upp&Ner och Kommunalarbetaren.

1993 startade Wirtén samhällsmagasinet Arena tillsammans med Håkan A Bengtsson. Tidningen utvecklades så småningom till Arenagruppen med bland annat bokförlagen Atlas och Premiss, seminarieverksamhet, nättidningen Dagens Arena med mera. Han lämnade arbetet som chefredaktör för Arena i januari 2010 för att återuppta sin frilansverksamhet.

Under åren med Arena har Per Wirtén också blivit populär som moderator och samtalsledare på seminarier. Han har föreläst och suttit i paneler, ofta om frågor kring migration och mångkultur, men även om förortspolitik och stadsplanering.

Med sitt intresse för samhällsfrågor, politisk filosofi och litteratur är han fast medarbetare på Expressens kultursida sedan 1991. Under flera år har han också skrivit regelbundet för Sydsvenskans kultursida. Efter att ha slutat som chefredaktör för Arena skrev han fram till 2017 ledare varje vecka för nättidningen Dagens Arena. Han sitter i styrelserna för Svenska PEN och Svenska Författarförbundet sedan 2018.

Han har gett ut flera böcker, bland andra ”Populisterna” (2000), ”Där jag kommer från — kriget mot förorten” (2011), ”Herbert Tingstens sista dagar” (2013) som också dramatiserades på Stadsteatern med Robert Fux som Tingsten samt ”Kosmopolitik nu!” (2010) där några av hans artiklar från 00-talet samlades.

Per Wirtén har ingen partipolitisk anknytning. Han identifierar sig med den breda och demokratiska vänstertraditionen där man kan hitta namn som Ellen Key, Martin Luther King, Hannah Arendt, Jürgen Habermas, Edward Said, Michel Foucault, Nancy Fraser och Anders Ehnmark.

En reaktion på ”Om

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.