Om

Per Wirtén är författare och frilansskribent. Hans senaste bok var biografin ”Herbert Tingstens sista dagar” om en kulturradikal. Boken dramatiserades på Stadsteatern som ”Ansvaret är vårt/Tingsten”. Våren 2017 kommer hans nästa bok ”Är vi framme snart?” som är en tågresa under en höstmånad genom en Europeisk union som ser ut att slitas sönder, men också ett passionerat försvar för drömmen om ett Europas förenta stater och en federal demokratisk ordning. Europatanken är inte bara en politisk ståndpunkt utan även en existentiell.

Per Wirtén är född 1958. Han började skriva rockkritik i Stockholms Tidningen. Arbetade på rocktidningen Schlager 1983-85. Sa upp sig och började frilansa, i första hand med berättande reportage och kulturjournalistik, för bland annat Arbetaren, Upp&Ner och Kommunalarbetaren.

1993 startade Wirtén samhällsmagasinet Arena tillsammans med Håkan A Bengtsson. Tidningen utvecklades så småningom till Arenagruppen med bland annat bokförlagen Atlas och Premiss, seminarieverksamhet, nättidningen Dagens Arena med mera. Han lämnade arbetet som chefredaktör för Arena i januari 2010 för att återuppta sin frilansverksamhet.

Under åren med Arena har Per Wirtén också blivit populär som moderator och samtalsledare på seminarier. Han har föreläst och suttit i paneler, ofta om frågor kring migration och mångkultur, men även om förortspolitik och stadsplanering.

Med sitt intresse för samhällsfrågor, politisk filosofi och litteratur är han fast medarbetare på Expressens kultursida sedan 1991. Under flera år har han också skrivit regelbundet för Sydsvenskans kultursida och även suttit i Panelen på Godmorgon världen i P1 sedan 2000. Efter att ha slutat som chefredaktör för Arena skriver han ledare varje vecka för nättidningen Dagens Arena.

Per Wirtén har ingen partipolitisk anknytning. Han identifierar sig med den breda och demokratiska vänstertraditionen där man kan hitta namn som Ellen Key,  John Dewey, Hannah Arendt, Jürgen Habermas, Edward Said, Michel Foucault, Wendy Brown och Anders Ehnmark.

En reaktion på ”Om

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.