Republikanernas freakshow

Republikanernas primärval är en underlig show. Att Rudy Giuliani är omöjlig som vinnare var klart från början. Felet är inte att han är för liberal, men att han är för underlig. Han kan bara vinna stora delstater, för där behöver han aldrig träffa några levande väljare, konstaterade en amerikansk kolumnist. Men vem ska komma i stället? Alla har väntat. Men ingen kommer.

Mitt Romney har i flera månader utmanat och försökt sänka Giuliani. Romney är mormonen som i fint vattenkammat hår vill riva all återstående sekularism och fästa ett religiöst ledarskap i politiken. Ingen frihet utan religion, är hans budskap. Men Romney har inte lyckats bli den ledande kandidaten.

Nu passeras han plötsligt av en predikant och guvernör från Arkansas – född i samma småstad och uppväxt på samma småskola som Bill Clinton. Mike Huckabee är nog den underligaste kandidat som varit så nära ett presidentval. Han har helt utreligiösat Romney, drivit kampanj på skosnören, själv skrivit sin slogan "Tro, familj, frihet" och i reklamen blinkat fram budskapet "Christian Leader" över hela teveskärmen. I Iowa leder han nu överlägset.

När Huckabee fick frågan om underrättelsetjänstens rapport att Iran inte utvecklade kärnvapen hade han inte ens hört talas om den. Resten av världen hade diskuterat den i 24 timmar. Hans stora ekonomireform är att avskaffa all federal skatt och i stället höja momsen. "Reformen är en magisk hand som med en rörelse avskaffar all smärta och orättvisa", förklarar han.

Vinterns debatter har spårat ur i freakshow. Kandidaterna tävlar om politikens ytterkanter. Romney anklagar Huckabee för att inte ha avrättat tillräckligt många. Och Mike undrar om mormonerna verkligen tror att Jesus och djävulen var syskon. Kandidaterna hattar omkring som vilsna tuppar på en gungig norrländsk myr. Vad har hänt med republikanerna, The Grand Old Party, som totaldominerat sedan 1968?

Det enkla svaret är att Bushadministrationen kört dem i botten. Det intressantare är att USA genomgår en värderingsförändring. En ny undersökning från opinionsinstitutet Pew visar till exempel att stödet för värdekonservativa synsätt på kön, homosexualitet, aids och andra symbolfrågor halverats på 20 år. Med den enorma invandringsvågen blir USA mångkulturellt och gamla rasistiska attityder rasar. Misstron mot big government har förbytts i tilltro. Inte ens kyrkorna håller kvar greppet.

Men den kyrkobaserade vita konservatismen har däremot kvar greppet om republikanska partiet. Det är den basen Giuliani, Huckabee och Romney måste vinna. I striden tvingas de bort från den breda politiska huvudfåran och ut i extremträsket. Den tidigare styrkan, en myllrande bas, har förvandlats till partiets fängelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.