Vardagsrummets valarbete

Jag har sett var Obama vann valet. Jag var där i söndags. I norra Virginia. Hemma hos Judith och Wes, i deras vardagsrum där kampanjens aktivister utbildats och sedan vandrat ut och registrerat tusentals för att rösta. Judith hade bakat valnötskaka. Människor kom och gick. Alla strålade av förhoppning.

Deras hus, och tiotusentals liknande, var hemligheterna som överrumplade USA.

Obamas kampanj var unik. Den har ändrat amerikansk politik. Den kommer ändra europeisk. David Broder, grand old kolumnist, skrev i helgen att Obama vs McCain är den bästa valrörelse han bevakat sedan 1960.

Med hjälp av internet har gammaldags politiskt fotarbete uppfunnits på nytt. Obamas websida har varit en genialt verktyg för att aktivera människor. Poängen är att kampanjledningen vågade släppa kontrollen. Vem som helst kunde göra som Wes och Judith. Plötsligt blev Obamas kampanj självgenererande. De bad om hjälp och alla ville vara med. Den fick eget liv.

Tre timmar innan vallokalerna stängde i Washington satt jag hos ACORN i Washingtons fattiga South East. Marcel berättar hur de knackat dörr för att få folk att rösta. De är community organisers – det finns inget svenskt ord – precis som Obama var i Chicago. Ute föll duggregnet på 8th street. Människor hastade till Junior High, stadsdelens skola, för att rösta.

Obamas kampanj stirrade sig aldrig blind på media. De rundade reportrarna och litade på Marcel och Wes och Judith och alla andra som bestämt sig för att göra nåt och knappat sig fram på hemsidan. Människor samlades i små hus och sedan strömmade de ut över hela landet. Ingen har nånsin sett något liknande.

Den stora segern är att politiken fått nytt liv. Jag hittade det i ett vardagsrum. Är svenska partier informerade?
 Per Wirtén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.