En lyssnares röst

Susanne Björkman: En lysnares röst (Carlssons)

Det var 1982. Jag gick på Journalisthögskolan, där de flesta drömde om Jan Guillou. Men jag skulle få en annan förebild.
Hon kom som gästföreläsare, hade sliten skinnjacka och var den coolaste journalist jag nånsin träffat. Hennes ord var en befrielse: det omöjliga är möjligt, man behöver inte göra som alla andra.
Hon hette Susanne Björkman och höll på att revolutionera den svenska radiodokumentären. Jag fattar fortfarande inte hur hon gjorde. Hennes dokumentärer var som långfilmer i radio. En del rullade i två timmar. Ingen har någonsin gjort berättande journalistik på det viset. Hon bara satte igång bandspelaren och följde med. Mikrofonen var öppen och timmarna i klipprummet långa.
Det var så annorlunda än Guillou. Han ville ha total kontroll över skeendet. Hon följde med i strömmen av röster och lät världen hända.
Motvilligt börjar jag läsa hennes nya bok om hur de mest klassiska dokumentärerna växte fram: det famösa om männen på Aftonbladet, hennes resor i raggarbil genom Malmö och naturligtvis de om Susanne och Aziza. Jag är rädd för att få facit om Susanne Björkman. Ett sånt som nu börjat vecklas ut om Jan Guillou.
Men i boken finns inga svar, bara ett fortsatt samtal. För det är ju alltid I mellanrummen, de som uppstår mellan frågan och svaret, när man står och väntar, när man inte vet som hon hittat sina berättelser. Med boken följer flera dokumentärer som mp3-filer. Varje morgon åker jag nu pendeln och har hennes röster inne i huvudet. Trettio år med journalistik från mellanrummens land. Vilka reportage har så lång hållbarhet?
I höst har jag handlett journaliststudenter som skrivit examensreportage. Förra veckan var det seminarium och nu ska de ut på praktik. Tänk om de kunde ta med sig Susanne Björkmans bok, lägga den under kudden på kvällen och drömma om att göra det alla säger är omöjligt. Ingen ges utrymme att göra som hon. Inte då. Inte nu. Man kan bara erövra den möjligheten.
 Per Wirtén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.