Spencer Tracy

Jag klär inte i hatt. Det gjorde däremot Spencer Tracy. Jag blir avundsjuk när jag ser honom. De satt som på ingen annan. Ofta med snygg nedåtböj fram på brättet. I alla filmer bär han alltid hatt. Just nu ser vi några av de nio han gjorde med Katherine Hepburn. Filmhistoriens fräckaste par. Adam´s Rib är en av de bästa filmer som gjorts. På den tiden skrev Hollywood dialog. Och så är det hattarna.

För någon vecka sedan träffade jag Per T Ohlson. Vi satt ute. Sen försommarkväll. Han drack latte, jag en Murphy´s. Det var några timmar kvar innan jag skulle hem. Efter ett år med Reinfeldt sade Per T i Arena att alliansregeringen var "dödsdömd". Nu drog han slutsatsen att det som kan rädda kvar den är att krisen i Grekland förvärras. Han har rätt. Om det blir sammanbrott i augusti – alla krisers stora månad – vinner Reinfeldt valet.

Det är nåt underligt i situationen att kris för kapitalismen gynnar moderaterna.

I Pierre Schoris bok Vägen ut ur Afghanistan finns ett förhållande som sällan nämns: att svensk militär inte längre finns i FN:s blå baskrar. I Afghanistan är det med Natosymbolen. I Kosovo under EU. Nästan alla blå baskrar kommer nu från länder i Syd: Pakistan, Bangladesh, Indien och Nigeria är störst.

"Sverige det land som under Dag Hammarsjöld "uppfann" de blå baskrarna har, med undantag för det svenska bidraget till insatsen i Liberia 2004-2006, sedan mitten av 1990-talet valt att inte bidra till FN-ledda insatser utan nästan uteslutande insatser ledda av Nato och EU." 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.