Rovdjuret från Stureplan

Jag missar inte en minut av Tomas Rambergs och Monica Saarinens frågestund med partiledarna. Med största vänlighet ställer dom de hårdaste frågorna. Det måste vara varje partiledares svåraste 45 minuter under hela valrörelsen. 

I Portugal i julivärme läste jag Carina Rydbergs "skandalromaner" Den högsta kasten och Djävulsformeln. De dödades av mediadebatt och allmän upprördhet. Nu kan de läsas utan skvallerradar – och blir spännande på helt annat sätt. De är ett slags undersökning av den människa, eller ideal och drömmar, som trädde fram  i  den nya borgerliga kultur  där Stureplan blev epicentrum.  Rydberg fångade en tid just när den tog form, innan den stelnade.

Romanernas "Carina Rydberg" är en person som inte kan älska. Som tror hon står i alltings centrum, fokus för allas blickar, intriger och handlingar. Men i själva verket är det ingen som egentligen bryr sig. 

"Carina" söker sig till rovdjuren. Hajar. En tiger i djungeln. Som att hon bara i dem kan se sig själv. Narcissismen. Djungeln. Rovdjuret. Stockholm. Författaren Carina Rydberg valde att skriva om autentiska levande människor med deras riktiga namn. Några av dem präglade stil och ideal i Stockholm de där åren. Hon överskred gränsen mellan reportage och roman. Lästa långt senare är effekten stark.

Det regnar. Ljudet av regn på löv är vackert. Det finns en drömsk lätt nostalgisk kvalitet i det ljudet.

Partiledarutfrågningarna den här veckan har skapat en skarp bild av de borgerliga partierna. Det är pappa Fredrik och tre bråkiga mellanstadielever. De små vill sååå mycket. Men pappa skakar på huvudet. Frredrik vill inte göra nånting. Bara sänka skatterna och sedan sitta still.

Carina Rydbergs båda romaner pendlar mellan krogen PA, nära Stureplan, och avlägsna exotiska turistorter. Även det formativt för det nyborgerliga livsstilsidealet. Jag läser hennes romaner med samma effekt som att läsa om Klas Östergrens Gentlemen.

I går fick jag nya Arena. Där finns utdrag ur min nästa bok, Där jag kommer från, ute om en månad. Läs här. Och Electric Boogie har gjort  underbart fint omslag på utdraget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.