Sahlin Sahlin

Klockan fem minuter i fem i dag tog Sahlin slut. Vad finns nu? Vem finns nu? Jag träffade henne senast på Helle Kleins avskedsbubbel. Hon smög och sade "Hallå där" och jag svarade, ganska taktlöst och utan omsvep, att hon inte ens fick tänka tanken att avgå. Mitt inflytande var som vanligt obefintligt.

Kalifornien röstade knappt nej i folkomröstningen att legalisera marijuana. I Expressen beklagar Mario Vargas Llosa nejet. Jag ansluter mig. Kriget mot narkotikan har nått vägs ände. Det måste prövas nya vägar. Kalifornien hade varit lagom stort för ett sådant skifte. Och marijuana är rätt drog att testa öppenhet med. 

Nyligen kom ny rapport i UK. Den har presenterats av David Nutt och andra som kickats från regeringens Advisory Council on the Misuse of Drugs. Den visar att alkohol. heroin och crack kokain är landets farligaste droger. Spriten låg i topp. Förvånad? Någon? Studien har publicerats av tidskriften Lancet. Ett antal droger listas utifrån en rad skadeverkningar på användare och omgivning.Man kan notera att tobak hamnar före cannabis.

Jag pratade om min bok på Akademibokhandeln i går. Jag bar hem en hög med vinterläsning: Bengt Ohlssons Kolka, Jenny Erpenbecks Hemsökelser, Karl Ove Knausgårds Min kamp och Marie Ndiayes Tre starka kvinnor. Ser fram mot att börja så snart jag klarat av Jonathan Franzens Freedom som är precis så underbar att läsa som kritikerna sagt.

Men vad är det som händer i Socialdemokratin? Ja, vem vet. Sapologi är nu sysselsättning med högkonjunktur. Alla säger att Sahlin tappade kontrollen. Får jag säga mot? Jag läser i stället frustration och uppgivenhet i hennes beslut. Först sade hon upp hela ledningen, mot deras vilja (den enda som verkat ha samma åsikt var Ylva Johansson). Några dagar senare avgår hon. Jag tolkar det som bristande mandat att förändra partiet och partiets politik. För mig har personproblemet aldrig varit Mona Sahlin, men alltid resten av gänget – dvs den socialdemokratiska mediokratins spjutspetsar. Det som utspelas är en tragisk roman i den klassiska skolan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.