Googlebiblioteket

Förra året var Googles projekt att skapa ett digitalt världsbibliotek het fråga. Sedan har den försvunnit från offentlig debatt. Men den gamle bokhistorikern Robert Darnton är pålitlig. Han är den jag tycker skrivit mest intressant om Googles projekt. Leta hans texter, några bra på NY Review of Books. Hans grundinställning är den enda rimliga. Han är positiv till själva projektet; att skapa ett bibliotek för världens alla böcker, tillgängligt för alla, som en tanke helt i upplysningens anda. Men han har varit kritisk till detaljerna och ställt frågor om Googles monopolanspråk och på vilket sätt biblioteket blir tillgängligt för alla.

Nu verkar det som det gigantiskt omfångsrika rättighetsavtal som slöts mellan Google och bl a det amerikanska författarförbundet kapsejsat i amerikansk domstol. Jag har inte sett nåt om det i svenska medier. Men i NY Times skriver Darnton en kommentar värd att läsa. "This decision is a victory for the public good, preventing one company from monopolizing access to our common cultural heritage."

I land efter land har staten börjat initiera nationella digitaliseringsprojekt. Frankrike är naturligtvis i framkant. I Nederländerna finns beslut att alla böcker och tidningar publicerade efter 1470 ska digitaliseras. Norge ligger också långt framme. Men var finns Sverige? Vad sysslar kulturdepartementet med? Vad gör KB? Svenskar har en självbild att vara långt fram i både kulturpolitik och hi-tech. I själva verket framstår vi som ett land utan kulturpolitiska ambitioner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.