Spårvagnar

I dag berättade SvD att Landstinget skissar på nya spårvagnslinjer i Stockholms gammelstad – dvs innanför tullarna. Det låter fint. Åka spårvagn genom stenstaden känns äkta romantik modell gamla goda tider. Men den som tänker efter förstår det vansinniga. Storstockholm ropar efter tvärbanor och nya tunnelbanor – snabb spårbunden kollektivtrafik som kan binda samman stadsdelarna utanför tullarna. Flera är planerade och beslutade – men skjuts hela tiden på framtiden i brist på pengar. I stället prioriteras den i alla avseenden privilegierade gammelstaden. Först NK-Expressen. Och nu ännu fler. Det är bara möjligt så länge man tror att den "riktiga" staden slutar vi tullarna och att resten är historielösa marker, förorter utan värde, misslyckade stadsdelar.

Om det inte snabbt byggs tvär- och diagonalförbindelser kommer Storstockholm växa efter motorledernas mönster. Det är utanför tullarna den överväldigande majoriteten bor, arbetar och lever sina liv. Det är där staden växer. Det är där ekonomin växer.

Just nu ägnar sig en privilegierad moderatgerilla innanför tullarna på att roffa åt sig alla resurser, alla skattepengar och se till att alla satsningar på infrastruktur sker på deras villkor. På 1950-talet organiserade sig förortskommunerna i en formell organisation för att motverka Stockholms maktanspråk. Det börjar bli dags för en liknande förortsrörelse – men nu över alla kommungränserna och med spets mot Stadshuset.

Det som nu befästs i hur olika stadsdelar värderas olika, i arkitektur och stadsbyggande är den fördemokratiska staden – stenstaden, gammelstaden, moderatstaden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.