Dags för Azar Mahloujian

Azar Mahloujians debutroman De sönderrivna bilderna kom 1995, men då skrev hon under pseudonymen Nahid. Det måste ha varit den första svenska romanen om flyktingsmugglarnas rutter från Iran till Europa. Hon berättade helt enkelt om sin egen väg. Hennes roman lämnade djupa spår hos mig. Nu har hennes tredje roman kommit: Möter dig i Larnaca.

Jag har alltid tyckt att Mahloujian är en skicklig berättare. Nu har hon verkligen hittat rätt. Möter dig i Larnaca utgår från en sann händelse, hur en ledande iransk kommunist – boende i Sverige som flykting – mördades på Cypern. Boken har tre avsnitt. Mordet, hur hans dotter som vuxen börjar undra vad som egentligen hände och sedan i den avslutande delen åker till Teheran för att träffa sin farmor. Det är en enkel bok. Men fint berättad. Hon skriver med lätt hand, till synes utan ansträngning. Jag hade svårt att släppa den, blev berörd och engagerad – även av gestalter som bara figurerar i bakgrunden. Med andra ord hög tid att läsa Azar Mahloujian.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.