Stockholms dynamik

Två små exempel hur Storstockholm slits itu:

1. Gymnasieskolorna lämnar Skärholmen, skriver veckans Södra sidan. Flera har flyttat. Nu är det dags för kommunala Scengymnasiet som flyttar till S:t Erik vid Fridhemsplan. Skolan har samarbetat med Stadsteaterns scen i Skärholmen. Alla elever kommer från andra stadsdelar än Skärholmen. Bara genom att ligga där den legat bidrog den till en mindre socialt segregerad stad. "Jag tror skolan får högre status när den ligger i stan," säger rektorn på S:t Eriks gymnasiet. Naturligtvis har hon rätt. Innerstadens magi är stark. En förtrollning som blivit Storstockholms största problem. Det är inte Skärholmen som är ett integrationspolitiskt problem — det är stadsdelarna innanför tullarna. Bara genom att säga "i stan" ökar värdet, som i en geografisk spekulationsbubbla. Ligger inte Skärholmen också "i stan"?

2. Systertidningen Norra sidan berättar om hur invånare i Husby protesterar mot att trafiksepareringen ska bort i deras stadsdel, och därför ockuperat sina gångbroar. I framtiden ska barnen tvingas ut på trafikerade gator. Det är en dogm bland stadsplanerare som antingen inte har egna barn, överlåtit ansvaret till "barnflickor" eller bor på isolerade skärgårdsöar: trafikseparering förstör städer. Bara gator med fickparkerade bilar, obevakade övergåmngsställen och rädda föräldrar som inte vågar släppa ut sina barn skapar riktig "stadskaraktär" Vilket nonsens! Chefredaktören Rouzbeh Djalaieskriver om de uthålliga protesterna och hur borgarrådet Joakim Larsson (M) lovat att broarna ska bli kvar om invånarna vill. Nu rivs de trotsprotesterna. Förlegade expertdogmer går före människors erfarenheter. "Att ignorera det breda medborgerliga engagemanget i Husby skulle inte direkt bidra till ökat förtroende för folkvalda. För det är väl inte stadsarkitekterna som ska korsa Trondheimsgatan?" (Ledaren finns bara i papperstidningen).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.