Kulturkriget i kyrkan

Den nationella högern i Europa utmärks av att den i land efter land provocerar fram ett kulturkrig med identitetspolitik som vapen. Det har varit Dansk folkepartis projekt, liksom de nederländska islamofobernas. Samma sak i Sverige. Men här är Sverigedemokraterna ännu för ointelligenta för att klara uppgiften. I stället sköts uppdraget av andra kretsar, som i allmänhet distanserar sig från SD och representerar en konservativ revival och i vissa fall även kommer från liberalt håll.

Om ni är intresserade av de här, utomordentligt viktiga striderna och debatterna, måste ni läsa de här två länkarna. Båda till den kristna progressiva tankesmedjan Seglora smedja, som startats av bl a Helle Klein.

Den första är en kort text där Klein avslöjar hur hon i veckan censurerats av Kyrkans tidning. I hennes krönika klipptes de avsnitt bort där hon beskrev hur en präst deltar i sverigedemokratiska sammanhang. Finns här.

Händelsen är bara senaste kapitlet i en lång strid som blossat upp i svenska kyrkan. Den är ett exempel på ett identitetspolitiskt kulturkrig. Där finns trådar till både Axess, Humanisterna/Christer Sturmark och även Sverigedemokraterna. Kärnan är skräcken för "muslimen". Här hittar du Seglora smedjas bakgrundsberättelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.