Titta på Kalifornien och dra slutsatser!

Demokraterna började dominera södra Kalifornien för tio år sedan. Årets val innebar att Republikanerna i stort sett utplånades från hela delstaten. För bara några decennier sedan var den energicentrum för skatterevolten och Reaganhögern. Men invandringen har förändrat alla förutsättningar. Nu ägs Kalifornien av allt mer radikala demokrater. 

Läs Harold Meyersons analys "The Future of White-Mans-Party" av valresultatet i Kalifornien på American Prospects site. Den säger något väldigt viktigt — även för svensk politik. Om S, V och MP ska vinna framtiden måste de a) få politiskt stöd från alla svenskar med sk invandrarbakgrund och b) få dem att rösta. Politikens långsiktigt vinnande slag står inte primärt i Stockholm innanför tullarna men i Skärholmen, Rosengård, Flemingsberg, Alby och Hammarkullen. Kaliforniens befolkningsstruktur — där vita inte längre är majoritet — är svensk och europeisk framtid.

Men inget händer av sig själv. Att Kaliforniens spansktalande nu röstar, tar ställning och fått verkligt politiskt inflytande beror på den allians fackföreningsrörelsen målmedvetet arbetat fram sedan slutet av 1990-talet. Alliansen heter facket – latinos – demokraterna. Och den pressar demokraterna åt vänster. Titta på Texas; där finns massor av spansktalande, men ingen fackföreningsrörelse och därför dominerar fortfarande republikanerna massivt.

Det finns ännu en viktig faktor, som Meyerson inte nämner, nämligen att alla de olika nationella invandrargrupperna från mellan- och sydamerika i Kalifornien smält samman i ett identitetspolitiskt stort inkluderande "vi" — Vi som i latinos, oavsett nationell bakgrund. Det har inneburit att även framgångsrika, nu rika latinos, solidariserar sig med gruppen. De ställer den spansktalande identiteten, och gruppens intresse, för egenintresset. Det har inte heller hänt av sig själv. Men det visar identitetspolitikens viktiga betydelse för progressiv politik.

Meyerson har rapporterat om kalifornisk politik i decennier, och bodde länge i LA. Läs hans artikel. Det säger något väsentligt om politikens förändrade villkor i Kalifornien, i USA i allmänhet — och i Europa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.