En annan Europafråga

Europa är inte bara eurokris. En lika stor fråga är kvinnors rätt till abort. Jag har äntligen hunnit läsa Anna Dahlqvists bok I det tysta (Atlas). Fler borde göra det. Hon har besökt de tre förbudsländerna: Malta, Polen och Irland.

Kvinnor gör abort oavsett om det är förbjudet eller tillåtet. 2008 räknade man med 21 miljoner osäkra aborter, de flesta illegala, i världen. 47 000 kvinnor dog.

Dahlqvists berättelser från Polen och Irland är både läskiga och fascinerande. I Polen är den illegala abortmarknaden lätt maskerad. Väldigt många åker utomlands och betalar för säkra aborter. De flesta till London, där marknaden är väl institutionaliserad för utländska besökare. I Irland är hyckleriet totalt. Det är tillåtet att upplysa om abortresor och alla vet att kvinnor åker. Egentligen accepteras abort, men inte på irlandsk mark. På Malta regerar däremot mörk skräck utan egentliga utvägar.

Dahlqvist följer också utvecklingen på EU-nivå. Europaparlamentet har tagit ställning för abort som en rättighetsfråga. Kommissionen och regeringscheferna i Europeiska rådet vågar inte diskutera frågan. Domstolen verkar mena att det är en nationell fråga, men bevakar den ändå i en serie rättsfall – främst polska.

Går utvecklingen åt rätt håll, eller åt helvete? Svaret är tvetydigt. I Irland verkar hyckleriet underminera förbudet, långsamt. Katolska kyrkan förlorar greppet, långsamt. Men samtidigt ligger rätten löst i flera länder just nu: Spanien, Litauen, Slovakien, Ungern och Rumänien.

Är aborträtten en EU-fråga? De aktivister för valfrihet som Anna Dahlqvist mött verkar ge entydigt svar: frågan måste avgöras nationellt för att rättigheten ska få legitimitet och bli uthållig. Jag tror de har rätt. Att rätten till abort avgjordes av Högsta domstolen har alltid utgjort ett problem i USA. Om presidenten och kongressen tagit beslutet hade det antagligen satt sig på annat sätt.

Hennes bok slutar med en uppmaning: "Översätt landstingets abortinformation till polska, engelska och italienska. Uppmana de abortsökande kvinnorna att komma hit! Överväg subventioner." Jag håller med, men föreslår att det försiktiga ordet överväg ersätts av inför — i Sverige är aborter nämligen klart dyrare än i t ex Storbritannien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.