Yoram och digitaliseringen

I dagens Expressen skriver Anita Goldman en fin nekrolog om den israeliska författaren Yoram Kaniuk som avled i helgen. Jag älskade hans roman Den siste juden när jag läste den för många år sedan. Där finns en underbar mening om den judiska koloniseringen av Palestina, ungefär (jag tar den på volley ur minnet): De förvandlade ett land av ädelstenar till ett Warszawa i kartong. Jag mötte honom en gång i Göteborg och minns honom som oerhört vänlig, men också temperamentsfull med kort stubin. Han var en författare man uppenbart skulle undvika att bli osams med.

Goldman berättar att hans sista strid handlade om att fåändra religion i sitt ID-kort från "jude" till "icke-troende". Han vann. 

I Expressen kan den som längtar efter kritik av dålig kulturpolitik läsa min artikel om (den nästan obefintliga) digitaliseringen av svenskt kulturarv. "I grunden handlar digitaliseringsfrågan om hur man ser på statens uppgift. Ska den aktivt bidra till ett digitalt nationalbibliotek där medborgarna har tillgång till dagstidningar, böcker, bilder, filmer och musik — ja, hela det svenska kulturarvet och det gemensamma minnet? I några europeiska länder har man börjat besvara frågan med ett ja. I Sverige är den ännu obesvarad."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.