Finlandisering

För en tid sedan applåderade jag Kristian Gerners förslag om en "finlandisering" av Ukraina efter att han intervjuats i radio. I dag skriver han om samma förslag på DN kultur. Jag sympatiserar fortfarande. Det känns mycket mer realistiskt och konstruktivt än USA:s förslag på hårdare sanktioner. (Att utesluta Ryssland ur G8 är f.ö. poänglöst eftersom själva G8 sedan flera år varit poänglöst). "Finlandisering" har dålig klang om man växt upp under det kalla kriget. Men efter murens fall hamnade politikens summering ändå på plus. Det är viktigt att inte uppfatta "finlandisering" som en kapitulation, utan som ett realistiskt försök att rädda östra Ukraina, knyta landet till EU och öppna en möjlig väg för Vitryssland att störta sin diktator utan att ryska tanks rullar in. Och det är precis så Gerner skriver. Hans idé om finlandisering har ingenting att göra med Aftonbladet kulturs s.k. tredje ståndpunkt i konflikten.

När krisen var som hetast lanserade Aftonbladet kultur begreppet russofobi. Jag antar att poängen var att dämpa den hårda kritik många av oss riktade mot Rysslands försök att omintetgöra den ukrainska revolutionen och ockupationen av Krim. För drygt tio år sedan skrevs lika hårda (och rättvisa) ord om USA:s ockupation av Irak. Då var det en del liberala skribenter — i första hand i Expressen — som kallade våra protester antiamerikanska. Om jag inte minns fel introducerade Per Svensson en förvirrad tysk debatt om att antiamerikanismen hade gemensamma drag med antisemitism.

Är inte likheterna påfallande? Russofobin kopplades dessutom underförstått till antingen omedvetenhet om fascismen i Ukraina eller till en direkt uppmuntran av den. Russofobi = medlöperi till fascism. Antiamerikanism = ett slags ny antisemitism.

Kristian Gerner skriver om "rysskräcken". Men han gör det i ett annat syfte än Aftonbladet kultur gjort: för att mejsla fram en politisk strategi för att hindra den ryska etnoimperialismen att rulla vidare in på nya territorier. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.