Migration och empati

Det finns en omstridd forskning, från bl a Robert Putnam, som pekar på att tilliten mellan människor sjunker i mångkulturella samhällen. Den är omstridd eftersom andra forskare anser sig kunna bevisa motsatsen. I senaste Arena infogas, i förbigående, en annan pusselbit till hur mångkulturella miljöer påverkar människor. Den gör mig inte förvånad, men glad.

Det är Björn Hedensjö som skriver en lång artikel — finns bara på papper, köp magasinet — som utifrån psykologisk forskning försöker besvara varför vissa människor blir mer hjälpsamma, självuppoffrande, altruistiska och toleranta än andra. Jag brukar inte vara så dödligt intresserad av just de psykologiska faktorerna, men läser Hedensjös text med stigande intresse, det är nåt med hans stil, tilltal och exempel som fängslar mig. Han hänvisar bl a till två amerikanska forskare som undersökt varför vissa, med stor risk, hjälpte förföljda under andra världskriget. En viktig faktor som förenade många av dem var att de under barndomen haft kontakt med och mött människor med olika religioner och från olika samhällsklasser. Det kan, i vår samtidskontext, uppfattas som att människor i mångkulturella socialt blandade sammanhang blir mer empatiska och toleranta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.