Oväntat intresse

Många blir förvånade när de får veta att jag följer NHL. Jag vet inget om svensk hockey, såg inte en enda VM-match i år och är bara förstrött idrottsintresserad. NHL är något annat. Just nu pågår Stanley Cup. Ishockey kan inte bli bättre än där.I semifinalerna har jag bestämt att fälja den mellan Chicago och Anaheim. Och jag hoppas verkligen Anaheimåker ut. De spelar än sådan där traditionalistisk amerikansk hockey som ofta vinner men känns allt mer dinosaurisk: fysisk, tung, frän och livsfarligt effektiv framför motståndarnas mål, men också trögrörlig.

Men bland årets matcher är det kvarstfinalserien mellan New York Rangers och Washington Capitals som jag kommer minnas. Fantastisk. Snabb, öppen, offensiv och ren hockey med många långa obrutna spelsekvenser på upp mot dem-sex minuter när spelar bara böljar fram och tillbaka över planen. Rangers vann. Jag har akdrig gillat dom, men måste erkänna att de i år spelar en enastående rolig hockey.

I Sverige finns en utbredd föreställning att NHL mest är våld och slagsmål. Så var det, för tio år sedan, Men spelet har förändrats snabbt. Nu går det så fruktansvärt snabbt att sega brutalister inte längre hänger med. Domarna blåser stenhårt. De gamla koreograferade och reglerade slagsmålen är nu sällsynta. Många kommentatorer klagar över svunna tider. De tillhör också dinosaurieklubben

Jag tippade en final mellan Chicago och Montreal. Nu kanske åtminstone Chicago kan ta sig dit. Mitt favoritlag? Carolina Hurricanes, förstås. Tyvärr rätt sopiga i år. Men med två bra unga svenska: Viktor Rask och Elias Lindholm.

I dag blir det gårdagens match mellan Chicago och Anaheim på Viaplay.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.