Socialdemokratisk ångest

Skandalen på Transportstyrelsen vägrar släppa taget. Nya frågor väntar på svar. Att Ann Linde duckar för journalisternas frågor är ett dåligt tecken. Jag har en obehaglig känsla att den långsamt närmar sig statsministern.

Men vem är inte trött på kommentariatets ältande om det är regeringen eller oppositionen som skadats mest. Svaret är ett annat. Det är staten och själva regeringsmakten som skadats.

Affären kapslar in ett kvarts sekel av politisk galenskap. De borgerliga vill privatisera till varje pris och utan eftertanke — även statens kärnverksamhet som grundskolan, polisen och rikets säkerhet. Socialdemokraterna säger sig vara emot privatiseringarna, men när de får makten gör de inget åt saken. De visar ingen som helst lust att bryta trenden. I stället faller de när i handlingsförlamad ångest. Transportstyrelsen är ett uppenbart exempel. S behöver en politik för avprivatisering. För första gången på 25 år tror jag den skulle få klart folkligt stöd.

Nu riskerar privatiseringarna i stället bli hela regeringens fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.