A house in New Orleans

Allting flyter i staden som kallas USA:s underliv.

I New Orleans har man aldrig begravt de döda under jord. Gravarna fylls med vatten samma dag de grävs. Kistorna kan inte pressas ner. Kropparna flyter upp.
Allt annat spricker också sönder och flyter upp; av fukten, termiterna, spökena, berättelserna. Det är som att staden varje dag faller sönder, att det pågått i 200 år, men att den ändå överlever.
I New Orleans är det nu katastrof. Och ingen har kontroll. Hela världen undrar över kollapsen. Människor svälter på en fotbollsarena som nästan rasat samman. Automateld mot räddningshelikoptrar. Hungriga plundrare.
De enda som inte undrar är nog New Orleans-borna. Sönderfall är ju stadens normala tillstånd. På skämtsamt allvar säger de att deras polis är farligare än skurkarna. Att korruption är maktens form och Washington ett annat land.
Staden har nu sänkts i det vatten som är mäktig nerv i Söderns dåsiga drömmar om apokalypsen. Som i den egentliga slutscenen i “Oh brother, where art thou?” där en hel epok dränks, och sedan flyter upp. Som i gamla bluesepos om hur gravarna öppnas och kistorna driver bort med strömmen. Som i stadens alla legender.
USA:s underbelly, säger de norröver. Platsen där den stora floden tömmer sitt vatten — och mycket annat. Men egentligen landets mörka källarrum där puritanerna projicerar sin längtan efter det förbjudna, och skräck för den egna kroppens upplösning. Tro inte att Bush sörjer katastrofen. New Orleans plats i det amerikanska är laddad och ambivalent.
Om räddningsarbetet fungerat, flodvallarna hållit och vattenmockasinerna inte tagit över Broad street skulle myten om New Orleans upphört att vara verklig. Då skulle French Quarter bara vara det man alltid misstänkt: ett Disneyland. Men nu står gravarna öppna och allt flyter bort. Staden lever.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.