Stopp i rören

Maciej Zarembas artikelserie om Vaxholmskonflikten duckar fegt för de viktiga frågorna. Per Wirtén ser fler och farligare spöken än svenska fackföreningar.

Det går ett spöke genom Europa — den polske rörmokarens. Så började Maciej Zarembas långa artikelserie (DN 10-19/11). Fem avsnitt som aldrig ville ta slut. Jag kände igen den där inledningen. Men det tog tid innan jag upptäckte varifrån.
Zarembas kritik av hur Byggnads agerade under Vaxholmskonflikten då de satte ett lettiskt byggföretag i blockad svider. Man kan säga att förbundet samlat på sig till en bredsida. Deras jakt på svartjobbande invandrare — men inte på svenskar i samma verksamhet — har länge fått kritik från vänster. Samma sak med återkommande nationella övertoner, sammanfattade i slagordet från Vaxholm: Go home.
Sedan blev det inte mycket mer. Faktiskt ingenting. Efter fem avsnitt sitter jag helt tomhänt. Var tog de principiella ödesfrågorna vägen?
Man kan säga att han försökt rapportera från en krigszon. Från det han i yngre år, som intellektuell i Förbundet kommunist, kallade klasskampen.
Men det underliga är att det bara är en sida som slåss i hans berättelse. Bara en som gör övertramp i stridens hetta. Bara en som inser sina fel och backar.
Giriga arbatesgivare som tar chansen och hugger in kan man gissa som skuggor i bakgrunden. När man skriver fem långa artiklar om Vaxholm bör det väl finnas utrymmer att ge en överblick över hela stridsfältet? Inte för att man ogillar arbetsgivare. Men för att förklara vad som egentligen händer.
Nu blev det bara löpande angrepp mot ett enda fackförbund — Byggnads. Skarp ammunition för en artikel. Men inte för 13 sidor. Många ord utan att säga nånting avgörande om den stora frågan: Om hur den europeiska arbetsmarknaden är öppen och med de nya medlemsländerna väldigt ojämlik. Samtidigt som lagar om arbetsrätt och principer för lönesättning förblivit nationella. Konflikterna är explosiva. Gamla klasstrider blir som nya.
Med övernationell lönesättning skulle hela näringslivet i Polen och de baltiska staterna manglas sönder på 30 dagar. Och utan nationella lagar och starka fack skulle det rika Europas samhällssystem kollapsa på 30 veckor.
En ekvation mellan utjämning och stabilitet som Zaremba verkar ha noll intresse att diskutera. De diskussioner som förs i den fackliga rörelsen hur man ska ställa om sig skymtar möjligen i någon bisats. Och den principfråga om kollektivavtalen som Byggnads slogs för i Vaxholm, där de hade otvetydig rätt trots övertramp, glider han undan. Jag trodde aldrig jag skulle skriva det om Maciej Zaremba, men jag tycker han duckar fegt.
Det tog några dagar. Jag borde sett det direkt. Men Zarembas öppning om spöket är en exakt upprepning av en annan DN-medarbetares — Dan Jönssons. Han skrev om samma konflikt, men med lågmäld retorik och knivskarp skärpa (i Arena 5/05). På liten yta gav han det stora perspektivet. Zaremba använde en hel slottsyta för det smalast tänkbara.
Jönsson kunde berätta hur konflikten avgjordes av EG-domstolen första gången 1989 då portugiser skulle bygga järnväg i Frankrike. Hur EU följde upp med utstationeringsdirektivet med regeln att lagarna där jobbet utförs gäller. En princip som sedan dess beskjutits hårt av näringsliv och storföretag. Av just den sidan i striden som Zaremba ignorerar utan undantag.
Nu står striden hårt om EU:s nya tjänstedirektiv. Skolbygget i Vaxholm hamnade mitt i detta stormcentrum. Det visste både arbetsgivarnas organisationer och facket. Men vad vet Zaremba? Jag undrar om han nämnde tjänstedirektivet på en enda av sina 13 helsidor.
Hans enda riktigt intressanta slutsats kom i förbigående, som av misstag, i den sista artikeln: ”Det finns ingen logik i systemet utom styrkans”. Kanske en kvardröjande reflex från tiden i Förbundet kommunist.
Per Wirtén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.