Punkterad manlighet

Är det inte självklart att Julian Assange ska ställas till svars för anklagelserna om våldtäkt och sexuella övergrepp? Det är pinsamt och skamligt att se hur så kallade radikala personer skyndar till hans försvar. Återigen blir kvinnors mänskliga rättigheter mindre viktigt än auran runt en manlig politisk "rebell". Jag är så trött på detta. Har vi inte kommit längre? Har decennier av kvinnors kamp för bra lagstiftning – alla dessa demonstrationer, alla dessa artiklar, all aktivism – inte satt djupare spår?

Läs Anna Hellgrens ledare i Dagens arena om "Kvinnohatarna". Det är veckans viktigaste. Den kampanj mot de som anmält Assange för övergrepp är bara repris på gammalt vanligt manlighetssvineri. Kolla en del kommentarer Anna fått. Hos en del vänstermän är feminism bara en tunn tunn yta att flasha med när det passar. Oavsett om Assange frias eller fälls måste de kvinnor som anmält få support – inte hat. 

Nu har jag läst klart Knausgård. Sista tredjedelen kommer jag aldrig glömma. Men varför är det så bra? Jag minns när jag läste Stig Larssons debutroman Autisterna i en annan epok på långsamt tåg mellan Malmö och Stockholm. Jag läste med paniken att tåget skulle komma fram innan jag läst klart. Då hade jag varit tvungen att sitta kvar. Jag förstod aldrig varför jag upplevde  Autisterna och Stig Larssons andra tidiga romaner  (Introduktion och Nyår) så starkt. Varför så bra? Ingen aning. Det är samma sak med Knausgård. Jag förstår inte.

Jag kommer aldrig läsa om Autisterna. Jag vill ha kvar minnet av när jag läste på tåget. Jag inbillar mig att efter den resan läste jag böcker på annat sätt.  Det finns ett före  Autisterna. Och ett efter. Knausgård ger inte samma effekt. Jag är kanske för gammal nu, för avtrubbad. "Att skriva är att dra ut det som finns ur skuggorna av det vi vet", skriver kan i Min kamp

Knausgård skriver om manlighet. Det är den som är hans kamp.

På samma vis som anklagelserna mot Assange måste prövas, måste Wikileaks försvaras. Paypal, Visa och Mastercard har dödat myten om betalningssystemens politiska neutralitet. De har tagit ställning mot friheten. De digitala attacker som nu pågår mot deras hemsidor, de mer eller mindre lyckade försöken att blockera deras betalningsvägar har mitt fulla stöd. Så länge människors pengar inte försvinner eller egendom slås sönder är det inte annorlunda protester än att blockera en gata eller ett torg under en demonstration. Yttrandefriheten står på spel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.