Betala mer

Arenagruppen har tydligen blivit lurade av PR-firman Prime. Ja, ni vet. Svenskt näringsliv satsade fyra miljoner för att driva socialdemokraterna till höger. Prime lade en del av pengarna på Arenagruppen med fromma förhoppningar. De sade inget om uppdraget från Svenskt näringsliv och förde Arenafolket bakom ljust. Nu användes pengarna till bra saker: en valanalys och rapportserien Ny tid som knappast tagit vänstern högerut. Arenagruppen blev lurad, men vann ändå.

I går var jag på julmiddag med de lurade. Knytkalas! Alla verkade glada och sjöng militanta snappsvisor om Svenskt näringsliv, Prime och Carl Bildt.

Jag förstår inte varför franska författaren Marie Ndiaye hamnat i skymundan bland höstens böcker. Tre starka kvinnor är en intetsägande titel på en underbar bok. Tre långa noveller, som bara ha vag tematik gemensamt, ett slags intersektionella studier: Europa – Afrika, man – kvinna, vit hudfärg – svart hudfärg, rik – fattig. Intersektionell litteratur. Det låter teoretiskt, men är vackert gestaltad prosa. Bäst och längst är den mittersta berättelsen om en av dessa arga vita förfördelade europeiska männen – gift med en afrikansk kvinna. Är det så att hans kärlek till Afrika och svart hud i själva verket är uttryck för hat? 

Ndiaye översattes första gången för minst 15 år sedan. Jag läste då. Men så försvann hon från svensk utgivning. Tre starka kvinnor påminner inte bara till tematik, utan också form, om en favoritförfattare: Caryl Phillips. 

I våras besökte jag Nederländerna inför valet och skrev en rapport för Arenagruppen. Jag funderar fortfarande över vad det egentligen var jag mötte i Amsterdam: det populistiska och rasistiska laboratoriet. Nu förstår jag att min rapport tydligen finansierades av Svenskt näringsliv via Prime. Jag gillar att tänka på det. För egen del tycker jag nog det höjer rapportens värde.

Nu har jag ett förslag. I vår ska jag börja jobba på ny bok. Jag behöver pengar för resor. Den här gången kan väl Svenskt näringsliv betala pengarna direkt till mitt personkonto (580619-5110) så slipper de Primes och Arenagruppens "overheadkostnader". Jag lovar att inte ändra politisk grundsyn. Vänster då. Vänster nu. Men utan pengar – ingen bok.

Snart jul och jag lyssnar fortfarande helst på Robyn. Del 1, del 2 och del 3. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.