USA-läsning

Republikanerna har alltid ogillat Internationella Brottmålsdomstolen. Men Obama uppmanar nu andra länder att samarbeta när de dras in i brottsutredningar. Kanske dags för USA att göra samma sak. I kolumn i Herald Tribune påpekar James Goldston på Open Society att Obama nu har chansen. Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter beslutade i november att ta upp fallet Khaled al-Masri, tysk medborgare och ett av de mest uppmärksammade fallen av rättsövergrepp under Bushåren. Han kidnappades i Europa, fördes till Afghanistan, förhördes, torterades och misshandlades. Nu är frågan om USA tänker samarbeta med domstolen eller inte. Läs Goldstons artikel nu.

I senaste NY Review of Books skriver journalisten Elizabeth Drew den bästa analysen so far – av många – om Obama och katastrofvalet i höstas. Inget orginellt, men hon samlar ihop trådar från andra och skriver en väldigt träffande kritik. Lagom på juldagen.

Gissningsvis pågår hård strid i Vita huset om Afghanistan. Utvärdering av strategin pågår och beslut ska tas om tillbakadragandet av trupper med början i sommar. Militären vill uppenbarligen expandera kriget in i Pakistan. Såg att Ahmed Rashid publicerat ny text på NY Review of Books hemsida. Har inte läst, men det måste jag göra. Och i Irak verkar osäkert om det militära samarbetsavtalet med USA förlängs

I utländska tidningar pågår världen. I Sverige snöar det. God jul. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.