Terror här som där

Historien upprepar sig. Våren 1995 sprängdes en federal byggnad i Oklahoma City av två högerextrema aktivister och 168 liv tog slut. Bill Clinton var president. Men vid det första mellanårsvalet, några månader innan bomben smällde av, hade en ny generation radikala republikaner stormat in i kongressen. På bilar i den sydstat där jag då bodde fanns klistermärken med ”Liberalism = Communism”. Hatet mot Vita huset var som ett åskväder över slätten.

I vinter går samma politik i repris. Men nu har högerns uppror hårdare ton, mäktigare klang och skarpare bitterhet. Demokrater har utsatts för hot och förakt.

Attentatet mot Gabrielle Gifford och hennes sympatisörer i Tucson är en parallell till bomben i Oklahoma. Inte lika många döda. Men inbäddat i samma politiska klimat. När jag läste nyheten i New York Times var det utan förvåning. Republikanerna har ägt amerikansk politik i fyrtio år. Men ändå växer deras raseri. Varför är de så arga?

USA har en egen undervegetation av terrorism, förankrad i radikalkonservativ politisk kultur och historia. Den rör sig kring vapen, aborter och skräck för omvärlden. Men när amerikaner diskuterar terrorhot handlar det ändå bara om al-Qaida och islamister. Det påminner om Europa: terrorismen kommer alltid utifrån eller från ”de andra”.

Ingen vet om attentatet i Tucson var politiskt planerat. Men nu kommer frågorna ställas. De berör även Sverige. Kan psykiskt sjuka gärningsmän ses isolerade från politiska sammanhang? Finns det samband mellan hårda politiska ord och politiskt våld? Under valkampanjen lade Sarah Palin ut en karta på Facebook där sårbara demokraters distrikt märktes ut med samma målsymbol som i kikarsikten – Gabriella Giffords var ett av dem.

Revolutionära islamister är små isolerade kretsar i Amerika och Europa. Sympatierna är obefintliga.  I många andra länder, som Pakistan, ligger deras terror invävd i bredare politiska sammanhang. Det är då den hotar hela samhällen. Mordförsöket mot Giffords kan på samma vis länkas till etablerade föreställningar om Obama och Demokraterna som hot mot friheten. Även om våldet kommer från extremister utspelas det då i politikens centrum. Det skrämmer mig iskall.

Per Wirtén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.