Europakten

I dag var Göran Persson på P1 Morgon och bekräftade det han sagt tidigare i veckan: att Sverige bör vara med i den europakt som just nu håller på att utarbetas. Äntligen en Socialdemokrat som tar tydlig ställning, vågar sätta ner foten och bilda opinion. Det kändes som en lättnad att höra honom. Vänsterns inställning till Europafrågan får inte monopoliseras av V och Sjöstedt.

Har han rätt? Jag börjar tro det. Jag ångrar några alldeles för kategoriska formuleringar i en av mina ledare på Dagens arena strax före jul.

Ingen vet ännu hur den där uppgörelsen exakt kommer se ut. Men mitt ja förutsätter att regeln om budgetbalans gäller över konjunkturcykeln och medger undantag vid svåra kriser och katastrofer. Samt att den inte ska behöva skrivas in i Grundlagen, av den enkla anledningen att sådana regler inte bör finnas i grundlagar. Jag är rätt säker att båda förutsättningarna kommer uppfyllas.

För första gången tycker jag också det nu blivit politiskt viktigt att Sverige går med i eurosamarbetet. Inte så opportunt tillfälle att skriva det. Jag vet. Men europakten kan sätta i gång en helt ny dynamik i Europa där de som inte har euro långsamt försvinner bort ur själva unionen när den fördjupas med allt tätare ekonomiskt och förhoppningsvis fördelningspolitiskt samarbete. (Jag skrev om det på bloggen för någon dag sedan).

Det som bestäms nu kan tyckas vara "svaga" beslut. Men jag tror motsatsen. Pakten kan bli en vattendelare.

I dag kommenterar jag röran i det republikanska partiet och primärvalen på Dagens arena.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s