Avrättningarna fortsätter

I dag har ytterligare en iransk forskare som jobbar för landets kärnenergiprogram mördats av en bomb. Jag tror det är den femte bomben mot dem. Ingen vet vem som ligger bakom terrorvågen. Men den följer ett katastrofalt mönster av mord som konfliktmetod. Israel var först ut med utomrättsliga avrättningar under den andra intifadan. Under Obamas presidenttid har USA satt dem i system i Pakistan. Även en amerikansk medborgare, aktiv i al-Qaida, har avrättats.

Jag minns USA:s första avrättning i Jemen, det kan ha varit 2002, och vågen av protester den väckte. Anna Lindh var utrikesminister och rasande arg. I dag är det bara människorättsorganisationer och Pakistans regering som protesterar.

Utomrättsliga avrättningar är inte bara ett brott mot folkrätten. Det är en lek med elden. Om någon radikal islamistgrupp från Pakistan, iransk säkerhetstjänst eller kanske al-Qaida lyckas mörda en högt uppsatt general eller politiker i hans hem i USA – låt oss säga av en självmordsbombare – kan Vita huset inte säga så mycket, varken rättsligt eller moraliskt. De har ju redan gjort samma sak själva. Gång på gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s