Guldålder

I dag recenserar flera tidningar Magnus Lintons nya reportagebok De hatade, den första i tre böcker från Atlas om läget i Europa. Med sina tre avsnitt om Ungern, Nederländerna och Utöya ringar han in den rasistiska högern. På de tre platserna har de nationella pekat ut tre olika fiender: romerna i Ungern (cancern som växer inifrån), muslimerna i Nederländerna (viruset som kommer utifrån) samt kulturmarxisterna, EU-vännerna och mångkulturalisterna i massaken på Utöya (de som förråder den vita nationella kroppen). Det är naturligtvis en suverän bok, helt i Lintons vanliga klass.

Vi befinner oss i en guldålder för debattböcker. De diskussioner och viktiga inlägg eller utspel som tidigare återfanns på kultursidorna har utvandrat till böckerna. Listan med de man helt enkelt måste läsa är lång. Så har det nog inte varit sedan pocketexplosionen för 40-45 år sedan. 

Några exempel: Jag har just lämnat min recension till Sydsvenskan om David Jonstads Kollaps. En bok jag verkligen inte vill ha oläst, trots mängder av invändningar. Förra året kom viktiga böcker av till exempel Isobel Hadley Kamptz och Lisa Bjurwald. Jag läste pocketutgåvan av Kristina Matssons Landet utanför om glesbygden. Och vem missade Magnus Bärtås och Fredrik Ekmans bok om Nordkorea? Så där kan man fortsätta. Mattias Gardell, Andreas Malm, Bengt Göransson, Kajsa Ekis Ekman och så vidare.

Ingen av författarna tjänar egentligen några pengar på sina böcker. De skrivs för att de måste.

Att dagstidningarnas ägare utarmat kultursidorna på resurser (och därmed även status) har inte fått samhällsdebatten att tystna. Rösterna har bara flyttat sig. Påståendet att debatten kortats ner och omlokaliserats till den digitala offentligheten är bara en halvsanning. Den har i huvudsak blivit längre och flyttat in i böckerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s