Banditens eget bokverk

Beata Hansson & Deanne Rauscher: Mille Markovic. Biografin. (Vertigo)

Banditen hade en särskild aura i det folkhem där jag växte upp. Han kunde heta Clark Olofsson eller Lars-Inge Svartenbrant. Kvällsbladens berättelser om dem var ett romantiskt drama om den ensamma ”missanpassades” utsiktslösa kamp mot ”systemet”. Men när den svenska modellen sjönk med både oskuld och romantik, försvann också den folkkära banditen.

Mille Markovic gör nu ett försök att återupprätta gestalten. Genom skumma förhandlingsturer kring möjliga bilder på kungen i porrmiljö har han blivit mediakändis. Och med en nyutgiven biografi, där han berättar om sitt kriminella liv, intensifierar han sitt försök. Hans attityd fogar in sig fint i den gamla traditionen. Det är Mille mot de mäktiga och korrupta i ett krig där han ensam är åklagaren, rättvisan och bödeln.

Men kan verkligen en porrklubbskung och torped som antyder hur han skjuter knäskålarna av småfifflare bli folklig utkantshjälte? Här finns inte ett enda bankrån. Inte några hederliga polisjakter. Ingen egentlig dramatik och absolut ingen romantik.

En av bokens författare, Deanne Rauscher, gjorde research till kungaskandalerna i Den motvilliga monarken. Biografin om Markovic tog fart samtidigt, i det dunkel där de båda kungarnas begär möjligen möttes.

Inledningsvis påminner berättelsen om de glanslösa porträtt av kriminella och missbrukare man kunde läsa på 1970-talet i Pockettidningen R. Sanningsvärdet är dock lågt. Det vi får är Markovic självbild – i och för sig inte ointressant, men efterhand allt mer monoton. I likhet med andra enkla biografier, om direktörer och moguler, blir den ett avsiktligt led i arbetet på  det egna namnets varumärke, men här på en kriminell marknad. Det är väl i den kalla kalkylen försöket att återskapa banditens förlorade lyskraft går om intet.

Per Wirtén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s