Slutsats i euro 1

Vad kan man egentligen dra för slutsatser av den stormiga eurokrisen? Jag är ingen ekonom. Min kunskap är sannerligen begränsad. Men nåt måste man ju ändå försöka förstå.

1. Ihållande underskott i statsbudgetar, som sträcker sig över konjunkturcyklarna, fungerar inte i en öppen ekonomi med fria kapitalrörelser, fri handel och öppna gränser. Sverige tvingades dra den slutsatsen under 1990-talskrisen och när Göran Persson tog över finansdepartementet. Många europeiska länder har ungefär som Frankrike haft minus varje år sedan typ 1974. Det finns säkert en massa ekonomer som nu slår mig på fingrarna, men min slutsats av alla dessa kriser är att det som funkade i mer skyddade nationella ekonomier inte längre håller. Därför finns det en stor poäng med den europakt som nu förhandlas fram.

2. Inget land kan ta sig ur en lågkonjunktur eller kris med ensidig besparingspolitik. Egentligen självklart. Men inte för konservativa politiker som Reinfeldt – Borg. Däremot ser jag i tidningarna att Merkel nu äntligen verkat insett detta. Som det ser ut en del europeiska länder nu gäller dett på ett smart sätt kombinera 1 och 2. 

3. Statsvetaren Sverker Gustavsson sade redan för flera år sedan att euron innebär antingen sönderfall eller en gemensam fiskal politik. Jag har alltid trott han hade rätt och har citerat honom många gånger. Euron kommer tvinga fram någon form av gemensam ekonomisk politik i euroområdet. Hur den kommer se ut vet ingen. Men den kommer leda till mer överstatlighet. Vilket i sin tur leder till den klassiska demokratifrågan: var ska besluten fattas? För en demokrat är svaret självklart att makt nu måste flyttas från regeringschefernas toppmöten till det folkvalda Europaparlamentet.

Kommer det gå åt helvete? Kanske. Men jag håller mig till envis kritik och uthållig optimism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.