Kontroll på rovdrift

I dag har Ella Niia, ordförande i Hotell- och restaurangfacket en urbra kritik på SvD Brännpunkt av reglerna för s k arbetskraftsinvandring. Att MP tillsammans med regeringen öppnade fönstret för invandring var naturligtvis bra. När resten av Europa gjorde allt för att stoppa den gick Sverige i motsatt riktning. Och i Niias artikel finns inte ens antydningar om att vrida tillbaka klockan. Men alla som läst dagstidningar eller lyssnat till reportage i SR:s Konflikt vet att reglerna var naiva. Människor har utsatts för rovdrift. Arbetsgivare är inte välgörare, bland dem finns massor av hänsynslösa profitjägare.

Niia sågar nu också de justeringar som beslutats. Hon sätter punkten på den avgörande frågan. Det räcker inte med hårdare tillståndsprövning. Man måste också ha kontroll. Därför föreslår hon att "Migrationsverket måste ha ett tydligt uppdrag att inte bara fatta beslut utan också att följa upp de beslut de fattar, ute i verkligheten."

Men borde inte fackförbunden dras in i kontrollarbetet – och få resurser att göra det? Det är ju där kunskapen finns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.