Slutsats i euro 3

Jag har hittat en liten fin artikel om eurokrisen, sedd från oväntat håll, nämligen den brittiska valutaunionen. Pundet är också en union som håller samman de fyra länder som kallas Storbritannien. Wales är UK:s fattigaste del med en BNP per person lägre än Greklands. London är EU:s klart rikaste region. Skillnaderna är enorm.

Men pundet fungerar. Den monetära unionen har kombinerats med en fiskal och politisk + en fördelningspolitik där det varje år går mellan 15 och 20 miljader pund från det rika England till det fattiga Wales. 

Ska euron överleva krävs liknande fördelningspolitiska mekanismer även i EU. De som inte förstår det är eurons dödgrävare. Främst i ledet står Merkel, Reinfeldt och hela det svenska borgerliga opinionsbildaretablissemanget. Sorry, men er antipolitik riskerar sänka hela EU.

International Herald Tribune verkar inte lagt ut artikeln digitalt. Men man kan hitta den här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.