Det dåliga samvetet

Här kommer en lista med dåliga samveten över saker jag borde läsa in mig på, engagera mig i och skriva om – men aldrig hinner.

1. Inget stör mig så mycket som att jag vet så lite om Kina, kommunistpartiet, statskapitalismen och bristen på demokrati i landet. Det är en skyldighet att ha koll. Men jag vet nästan ingenting.

2. Romerna i Europa. Ja, jag ska printa ut Europarådets nya rapport. Och jag ska försöka hinna läsa. Men jag har fortfarande inte hunnit huvudrapporten från den svenska delegationen för romska frågor. Men jag har inte sorterat bort den. Den ligger kvar på läsbordet vid soffan. Ständigt dåligt samvete.

3. Alla olästa nummer av Fronesis. Det fanns en tid när jag hann med dem. Nu har den bara försvunnit, trots att varhe nytt nummer ser lika spännande ut.

4. För tre år sedan föresatte jag mig att försöka hålla koll på årsrapporter från olika freds- och konfliktforskningsinstitut. Mest för att se om antalet krig och döda i krig och terrordåd fortsätter minska. Det blev inget gjort. Men då och då tänker jag att nu, i morgon, nästa vecka …

5. Att undersöka hur trygghetssystemen för arbetslösa förvandlades till ett präglat av repressiva hot och skräck för lösdriveri – från politik för full sysselsättning och rätt till arbete, till en om arbetslinjen. Det är en berättelse som fortfarande väntar på sin berättare. Tänk om jag hade tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.