Bra nyheter

1. Europadomstolen har kommit fram till att de italienska direktavvisningarna av båtflyktingar till Libyen var olgaliga – de bröt mot den Europeiska stadgan för mäsnkliga rättigheter. Det fallet domstolen behandlade var från 2009. Italien hade plockat upp flyktingar i Medelhavet och omedelbart kört dem till Libyen, utan att utreda om de hade rätt till asyl. Det är en viktig principiell seger. Ett litet steg framåt. jag har inte sett att domslutet rapporterats i svenska medier. Länk till Guardian.

2. Förra veckan publicerade Världsbanken en rapport som visar att fattigdomen i världen fortsätter minska trots finanskrisen efter 2008. Mellan 2005 och 2008 sjönk ju andelen fattiga markant – alldeles i slutet på den kanske längsta och mäktigaste globala högkonjunkturen i modern historia. Men mot all förmodan fortsatte den minska även 2008 – 2010. Det verkar som att FN:s Millenniemål om halverad fattigdom kommer uppnås redan före 2015. Det kan tolkas som att USA och Europa betyder allt mindre för resten av världen.  Afrika, Asien och Sydamerika klarar sig bra utan oss. Våra kriser drabbar inte längre automatiskt även dem. Det euroamerikanska greppet över världen verkar vara på väg mot sitt slut. Länk till NY Times.

3. I Panelen i dag (Godmorgon världen, P1) pratade vi Saudiaffären. Anna Dahlberg påpekade att ingen ens försökt att försvara affären – ja, möjligen Carl Bildt samma morgon som nyheten kom ut. Det är en intressant iaktagelse. För 20 år sedan hade politiker från både S och M helt säkert hummat fram olika ansträngda försvar. Nu har de varit tysta. Försvar verkar inte ansetts möjligt. Innebär det att moral och rättighetsperspektiv fått ökad betydelse i politiken? Kanske är tystnaden tecken på en djupare förändring. Optimistiskt? Ja, men inte grundlöst.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.