Sanningens stund

;Arash Hejazi: 47 sekunder. En berättelse om Irans förlorade generation.

Översättning: Per Holmer.

Bonniers förlag.

Arash Hejazis berättelse om livet i Iran påminner om reportage i glansiga magasin. Det är lagom engagerande, lagom politiskt och väldigt flyhänt. Man glider fram genom texten utan att riktigt märka den.

Efter det förfuskade presidentvalet i juni 2009 fick iranierna nog. Vecka efter vecka fortsatte protesterna. Den gröna revolutionen knäcktes till sist av diktaturen, men blev förebild för den arabiska våren.

Upproret gav Hejazis liv en abrupt vändning. Han hade aldrig varit någon demokratiaktivist. Han var bara en vanlig grabb som försökte manövrera sig fram till ett drägligt liv i Teheran. Det mest sympatiska med hans berättelse om Irans förlorade generation, de som föddes åren runt Khomeinis entré 1979, är att han inte försöker låtsas något annat. Nog pöser han lite självgott om sina framgångar som förläggare och författare. Men han framställer sig inte som hjälte. Han är bara en ovanligt driftig person som råkade befinna sig på rätt plats och hade modet att göra rätt sak. Det tog 47 sekunder. Konsekvensen blev flykt och exil i London.

När han nu berättar om sitt liv och Irans moderna historia lär man sig inte mycket mer än på engelska Wikipedia. Det privata är distanserat och det politiska oinitierat. Men bristen är inte utan poäng: den totalitära staten är trivial.

Arash Hejazis ögonblick i historien inföll veckan efter valen. Hans arbetskamrater ville ut och demonstrera. Arash argumenterade mot, det var för farligt, men följde motvilligt ändå med och snart var de mitt bland ropen. En unga kvinna, Neda Agha Soltan, träffades plötsligt av skarpa skott. Arash kastade sig fram för att stoppa blodet som vällde fram. En av kamraterna filmade hennes sista 47 sekunder. Hon tittade rakt in i mobilkameran med en blick som ingen kan glömma. Senare samma dag lade Arash ut filmen på Youtube och Nedas död blev blixtsnabbt en global symbol för att sanningen inte längre kan hemlighållas.

Per Wirtén 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.