"Loner, loser, killer"

Jag har alltid gillat att läsa den franska islamologen Olivier Roy. Han har envist sedan slutet av 1990-talet gått mot strömmen och sagt att de revolutionära islamisterna sett sin zenit, att de ligger i sina dödsryckningar. Inget har rubbat honom. Den globala terrorn i början av 2000-talet var bara tecken på isolering och att hela deras projekt havererat. Han kan vara väldigt avigt fransk, men alltid nyttig.  Nu hittade jag en bra liten kommentar från honom om terrordådet i Toulouse med rubriken "Loner, loser, killer".

Roy noterar hur Breivik beskrivs som en ensam galning, medan Mohammed Merah framställs som representant för "den muslimska vreden". Men, påpekar Roy, den stora berättelsen om franska muslimer är ju sedan något decennium den stora vandringen in i medelklassen. De flesta är inte alls särskilt arga längre. Mest arga är de kanske på att beskrivas som arga.

"The changing patterns are evident among the among the growing Muslim middle classes: people who leave the ghettos, enroll their children in Catholic schools (there are only a few Muslim schools in France) and are filling the ranks of doctors, local journalists, teachers and municipal councilors.

The discrepancy between the media narratives — Al Qaeda is the vanguard of the disenfranchised Muslims living in France — and the social reality — Muslim terrorists are as isolated and mentally imbalanced as non-Muslim terrorists — fuels distrust and tensions among the majority of French Muslims. They keep a low profile, not only because they don’t want to attract attention, but also because they want to live their faith quite privately."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.