De har rätt att göra uppror

;I dag börjar rättegången i Moskva mot Pussy Riot. Jag hoppas den blir spektakulärt uppmärksammad. Maria Alekhina, Ekaterina Samutsevich och Nadezhda Tolokonnikova har suttit inspärrade sedan i mars. Alla vet vad de gjort. Historiens snabbaste punkevent, en knapp minut framför altaret i en av Moskvas stora katedraler, finns på Youtube. Alla kan se. Gör det.

De är åtalade för ”huliganism”. Deras antiputinistiska aktion rubriceras också som ”religionshat”. De riskerar sju års fängelse.

Egentligen handlar Pussy Riot om förakt för auktoriteter, skriver den ryska samhällskritikern Masha Lipman på The New Yorkers hemsida. De har spottat på Putin, staten och kyrkan. Därför ska de förödmjukas och straffas. Rättegången är en allvarlig signal hur den auktoritära statsmakten nu smälter samman med kyrkohierarkiernas mest reaktionära falanger, skriver hon.

Rättegången är ödesdiger. Under häktningsförhandlingarna har demonstranter utanför arresterats och förts bort. Amnesty har klassat de tre kvinnorna som samvetsfångar. Deras korta spelning var helt fredlig. Ingen skadades. Inget förstördes. Allt handlar om politik, makt och frihet.

Att de nu åtalas för huliganism framkallar dåliga minnen. Redan under tsartiden användes det i rättegångar mot fattiga som gett överheten långfingret. Men framför allt är det en påminnelse om huliganparagraferna under det sovjetiska tyranniet, då oppositionella och intellektuella skickades i fängelse som huliganer. I dag är det ”Back in the USSR” all over. Pussy Riot spelar i en ärorik tradition.

Deras fall är välkänt. Bilden där de sitter häktade bakom galler har spritts över hela världen. Men var är solidariteten? Än så länge verkar det bara vara Sting, Franz Ferdinand och Red Hot Chili Peppers bland rockens privilegierade som gett dem tydligt stöd. De som inget säger under konserter och intervjuer de närmaste dagarna är inte värda respekt. När Stockholm Music & Arts drar igång i Stockholm på fredag förutsätter jag att Patti Smith, Frida Hyvönen och alla andra spelar under banderollen ”Free Pussy Riot”.

Gruppen föddes ur det provokativa ryska konstkollektivet Voina. De räknar upp den halsbrytande kombinationen Sham 69, Michel Foucault och Riot Grrrl som förebilder. Det räcker för mig. Jag älskar Pussy Riot.

Per Wirtén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.