Katarina Taikon

I dagarna kommer Lawen Mohtadis bok om Katarina Taikon. Naturligtvis har jag läst. Jag började nästan samma dag jag fick tag i den. Förväntningarna var höga. Titeln Den dag jag blir fri gjorde dem ännu högre.

Många känner inte längre till Katarina Taikon. En del minns henne kanske vagt som författare till de lätt självbiografiska böckerna om Katitzi. Men inte alls som rättsaktivist och antirasist. Det behöver ändras. Därför är Mohtadis bok enormt viktig som bidrag till modern svensk historieskrivning.

Taikon var rom. Och hennes kamp gällde inte bara romers rättigheter utan också att göra dem synliga i samhället, i offentligheten och i politiken. Klassisk demokratisk identitetspolitik: Vi är här, vi är förtryckta, vi vill bli erkända och ha våra rättigheter. Därför blev hon också kontroversiell — även bland många andra romer.

Lawen Mohtadi berättar hennes historia. Äntligen. Men också berättelsen om romernas underläge när det svenska välfärdssamhället stod på topp. Det är en sorglig historia — även Taikons egna med alla de minnen som måste gjort ohyggligt ont — men där finns också människor som utifrån solidaritetstanken såg misären och gjorde insatser, både privata och politiska, för att få ändring.

När jag läst vill jag ha mer. Det är bokens problem. Den är stramt hållen. I synnerhet i början. Därför blir effekten större efter hand. Jag gillar det. Men det är ändå som att författaren har alldeles för stor respekt för huvudpersonens integritet. Det som går förlorat är en hel del berättelser inne i den stora berättelsen, men också temperament: både Taikons och Mohtadis.

Sverige är fortfarande fullstoppat med fördomar, stereotyper och ren okunskap om romer. Frågan om romers rättigheter — och deras moderna historia — håller samtidigt på att växa till en av Europas mest brännande. Den dag jag blir fri är en perfekt början för alla som börjat undra, som vill veta mer, som vill förstå inte bara romers situation utan även Sveriges 1900-tal: välfärdsstatens mörklagda undersida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.