Jag vill inte ha en affärsplan. Jag vill ha politik.

Tillbaka från London, sent i natt, möttes jag av Socialdemokraternas nya försök att komma på fötter — en affärsplan. Det känns mest sorgligt. Så helt utan känsla för samtidens vibrationer. Har de inte märkt nånting av det som hänt efter kraschen 2008 och följande eurokris? Affärsplan låter som en dålig idé ganska många käcka sossar kunde kläckt under åren 1990-2008. Men nu?

Katrine Kielos har skrivit en liten läsvärd rapport om Socialdemokratisk debatt i Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Där pågår ett helt annat politiskt arbete än i Sverige. På olika sätt letar man politiska hållpunkter för Europa efter finanskrasch och eurokris. Det sker en stillsam uppgörelse med de nyliberala åren. De har fattat att 2008 innebar ett epokskifte. 

Kielos beskriver hur Socialdemokraterna suttit fast i ett fruktlöst pendlande mellan teknokrati och populism. Populism är politik utan policy, teknokrati är policy utan politik. Nu gäller det för Socialdemokraterna att få politik och policy att hänga samman. Hon nämner ekonomen Carlotta Pérez som sätter in den nuvarande krisen i ett historiskt perspektiv av återkommande liknande stora kriser som ett slags samhällelig kreativ förstörelse. Ingen vet på förväg hur de förvandlar samhällena, bara att de kommer ut helt annorlunda än de gick in i dem. 1930-talskrisen skapade välfärdspolitiken. 1970-talets oljekris utlöste avregleringar och privatiseringar: marknadsliberalismens återkomst.

När jag läser Kielos utblick och sedan ser hur svenska socialdemokrater reducerar sin politik till en "affärsplan" blir det återigen tydligt hur introvert Sverige blivit. Det är som att landet dragit en varm filt över sig, fyllt varmvattenflaskan och nu hoppas att den aldrig kallnar, ty världen där utanför är laddad av läskiga idéer: mer progressiva skatter, Tobinskatt på finansiella transaktioner, europeisk demokrati, nya fördelningspolitiska ambitioner. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.