Enstörig

Den franska författaren Nina Bouraoui har fått en helt speciell status i Sverige. Vi är en inte så liten krets som läser allt hon skriver. Hängivet. Varje ny bok Elisabeth Grates förlag ger ut är som en liten present. Egentligen är alla hennes, ofta små, romaner en enda sammanhängande monologtext om häftig kärlek, svårfångad  identitet och att växa, lämna barndom och ungdom bakom sig. Det är nog bara Kärlekens geografi som känns som en distinkt egen bok med riktig "romankaraktär". Jag läser henne för att jag vill höra hennes röst.

Höstens Enstörig är första gången jag tycker någon av hennes böcker är svag, ja till och med dålig. 

Men det börjar fint. Hon återvänder till sin barndom i Alger, som i hennes fantastiska "genombrott" Pojkflickan. Där finns barnets hemligheter, den oskarpa gränsen mellan verkligt liv och liv på "andra sidan". Det är 1980. Och över hela berättelsen vilar föraningen om en kommande katastrof — kanske det algeriska inbördeskriget, tänkete jag först. Men det började ju inte förrän tio år senare. Jag blir helt enkelt inte riktigt klok över var texten är på väg. Och sedan tappar den all stil, all spänst och hennes röst blir som ett lågintensivt och utdraget pladder. Avslutningsvis återkommer den vanliga koncentrationen. Men då hade jag redan tappat intresset. Och texten sina trådar. Jag blir orolig. Skriver hon för mycket? Har hon flyttat till en tråkigare lägenhet? Jag vill inte förlora Nina Bouraouis röst.

Men det finns fina avsnitt på klockren Bouraouianska även nu. Som det här: "Jag har rädslan för människorna som fortsätter framåt och blir en massa liksom en våg som blåses upp av vinden; det är det jag är rädd för. För den kvävningskänslan, att intala sig att ingen är unik, att alla är varandra lika. Under natten är jag rädd för glömskan, för jag tycker att glömskan är som döden. Det är därför som jag skriver varenda dag. Som jag fryser det som händer. Tidsmekanismen."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.